Hopp til hovedinnhold
Tretopphytte

Treetop Ekne: Prisnominert tretopphytte

Svevende i skogen ligger hytta som ikke vil etterlate seg fotavtrykk dersom den skulle fjernes igjen. Dette er natur, nøyaktighet og god byggekvalitet i skjønn harmoni.

Ikke langt fra Byavatnet på Ekne finner du Treetop Ekne, som Katrine Ingebrigtsen og Johannes Skilbrigt står bak. De ønsket å gi alle en mulighet til å komme seg bort fra hverdagen og kjenne på takknemlighet for de enkle tingene.

Da er en tretopphytte som Treetop Ekne perfekt.

Tretopphytta på Ekne

Treetop Ekne er plassert på bergkanten med utsikt over Byavatnet, Ekne sentrum og Trondheimsfjorden, og gir en unik opplevelse av ro og nærhet til naturen.

Mesterhus Levanger har vært med på å bygge prosjektet med entreprenør Kjølen og Nydal bygg AS, mens arkitekter er Litt nytt bygg og Pir II. Prosjektet stod ferdig i 2022 og var samme år nominert til Byggeskikkprisen 2022 Dette er en hederspris for bygninger som gjennom utførelse, materialbruk og i samspill med sted og miljø, bidrar til å heve, fornye og utvikle den allmenne byggeskikken.

Så lite fotavtrykk som mulig

– Dette var et artig og unikt prosjekt hvor ønsket til eierne var å ikke berøre naturen rundt. Det skulle være så lite fotavtrykk som mulig i terrenget, du kan si at litt av konseptet var at om hytta skulle fjernes igjen, så skulle man ikke se at det har vært noen hytte der, forteller Jens Halvor Dahl hos Mesterhus Levanger.

Han er tømrer med fagbrev som møbelsnekker og hadde ansvar for utførelsen av prosjektet.

Den estetiske ideen var at hytta skulle være mørk som barken på treet utvendig og lys som veden innvendig. Dahl og eierne hadde en kontinuerlig dialog for å finne de beste løsningene underveis, både når det gjaldt materialer og praktiske løsninger.

– Prosjektet ble litt til mens vi holdt på, nye løsninger kom til etter hvert som hytta tok form. Innvendig var ikke planene 100 prosent klare før vi var i gang, så som snekker var det viktig å være fleksibel med tanke på dette, forteller Dahl.

Å løse bæringene var også en stor utfordring, da små areal med store vindusflater gjør marginene mindre og gir liten plass til å plassere bæringer. I tillegg visste ikke Dahl hvor han kunne legge vekt før han boret i fjellet. Som tidligere møbelsnekker løste han det med egne tegninger inspirert av møbeltegning når det kommer til detaljnivå.

Soverommet i Tretopphytta

Her kan en våkne til flott utsikt og ta seg en kaffe på sengen.

Tretopphytte på Ekne

Bevarer utsikten

Når man bygger en tretopphytte, er utsikten og nærheten til naturen et viktig poeng. Terrassen er laget av termofuru, i likhet med stien til hytta. Termofuru er også brukt til å bygge møbler som barkrakker og benk, samt baderomsbenk. Plassen til bålpannen var opprinnelig en midlertidig lagringsplattform, men den lå fint til ved siden av hytta og ble derfor permanent.

– I terrassen er det også felt ned et nett som fungerer som en sveveseng. Det samme nettet finner du inne som sikring av hemsen.

Rekkverket skulle synes minst mulig når man kom mot hytta, og er derfor laget av malte stolper med galvanisert nettinggjerde. Rekkverket har også bevart utsikten og den luftige følelsen.

Skandinavisk lunt interiør

Valget av materialer og detaljer både i eksteriør og interiør er av høy kvalitet. Hytta har en gjennomført og effektiv planløsning hvor funksjonene gir en optimal romløsning for simple living. Designet har vært en viktig del av utformingen for tretopphytta.

– Innvendig er det brukt furu kryssfiner som eierne selv hadde brukt i huset sitt og gjerne ville bruke igjen her. Kryssfineren bidro også til å få god stivhet i hytta, et alternativ for god stivhet hadde vært å legge klikkparkett på veggene, forklarer Jens Halvor Dahl.

Inngangsdøren er en stor foldedør du kan åpne hele veien mot utsikten, og plasseringen av vinduene er nøye gjennomtenkt. Særlig hjørnevinduene har en spesiell funksjon som gjør at du får følelsen av å sove ute.

Tretopphytta har seks soveplasser, og på hemsen kan du sove under takvinduet og stjernehimmelen. Badet har biotoalett og vann fra dunk, strøm får du fra solcelleanlegg.

På kjøkkenet finner du det du trenger til matlaging, to kokeplater på gass og vedovn med koketopp. Fra kjøkkenbenken kan du åpne foldevinduene for enkel servering til spisebordet ute. Der finner du bålpanne og sitteplasser for en hyggelig grillmiddag, du kan ligge i hengekøye og nyte utsikten, eller utfordre høydeskrekken i hengenettet.

Kjøkkenet i Tretopphytta
Koselig tretopphytte på Ekne
Stien til Tretopphytta
Koselig uteplass

Relaterte artikler

Slik sparer du strøm på hytta

Slik sparer du strøm på hytta

Har du en trekkfull hytte? Det kan fort koste deg dyrt i løpet av et år. Med økte strømpriser er det mange som leter etter smarte grep for å redusere strømregninga på en forsvarlig måte. Her får du noen tips.

Planer om tilbygg eller renovering?

Planer om tilbygg eller renovering?

Skal du pusse opp et hus, eller har behov for tilbygg, påbygg, ombygging eller modernisering? Våre dyktige byggmestre i Mesterhus kan hjelpe deg med renovering av din bolig, både utvendig arbeid eller mindre oppussing av hus innendørs. Du har drømmen – vi tar jobben!

Moelven: Ledende innen treindustrien med bærekraft som kjerneverdi

Moelven

Moelven er en av Nord-Europas ledende leverandører innen trebaserte bygg- og interiørprodukter. Med en historie som strekker seg tilbake til 1898, har selskapet etablert seg som en pålitelig aktør i treindustrien.