Hopp til hovedinnhold
Glava kan hjelpe deg med en trekkfull hytte

Slik sparer du strøm på hytta

Har du en trekkfull hytte? Det kan fort koste deg dyrt i løpet av et år. Med økte strømpriser er det mange som leter etter smarte grep for å redusere strømregninga på en forsvarlig måte. Her får du noen tips.

Uten strømstøtte for hytter, kan det være lurt å vurdere tiltak for å spare på energibruken. Mange vurderer å senke gradene når man ikke bruker den, men er det noen fallgruver du må være bevisst på. I iveren etter å spare på varmen, er det fort gjort at eventuelle vannrør slår sprekker, og det kan koste deg dyrt.

Heldigvis er det mange tiltak du kan vurdere, som kan redusere energibruken og hindre at du fyrer for kråka på hytta. Her får du 10 råd som sparer deg strøm og sikrer at du frostsikrer hytta samtidig.

Gode råd for å spare energibruk på hytta

1. Tett rundt trekkfulle dører og vinduer med Glava Dyttestrimmel. Dette er det enkleste og rimeligste tiltaket du kan gjøre for å redusere varmetapet fra hytta.

2. Etterisoler. Ikke bare sparer du energi og kutter strømregninga ved å etterisolere, du vil også få en lunere og varmere hytte som er god å være i. Steder som kan være lurt å vurdere etterisolering er tak, yttervegg og gulv. Her er det ofte store varmetap i gamle hytter. Glava Proff 34 er et godt valg til etterisoleringen.

3. Skift ut gamle dører og vinduer. Det er enorm forskjell på isolasjonsverdien på dagens produkter, sammenlignet med for 30, 50 og 100 år siden. Det er mulig å kun bytte glass hvis vinduene ellers er i god stand.

Les også: Her får du gode råd til etterisoleringen.

4. Bytt til mer energieffektivt utstyr. Mange tar med gammelt utstyr hjemmefra til hytta, og tenker ikke på at det bruker mer strøm. Moderne utstyr, som TV og panelovner, bruker gjerne mindre strøm enn eldre utstyr. Husk også å trekke ut støpsler før du reiser hjem. En TV som står i hvilemodus kan fort bli en strømtyv.

5. Bruk smart strømstyring. Nettbasert varmestyring anbefales for å sikre en jevn varme, uten at du bruker mer energi enn nødvendig. Styr varmen fra mobilen og følg med når du ikke er der.

6. La innerdører stå åpne når du drar. Da fordeler varmen seg jevnt i alle rom, og du reduserer faren for at eventuelle vannrør fryser.

Glava kan hjelpe deg med en trekkfull hytte

Etterisolering kan spare strøm og gi deg en lunere hytte. Foto: Glava

7. Ikke slå av all varme når du drar. Innetemperaturen bør ligge på rundt 10 grader, for å unngå frosne rør og potensielle skader. Husk at forsikringsselskapet kan holde deg ansvarlig hvis rør sprekker i en uoppvarmet hytte.

8. La ventilasjonsluker stå åpne. Lukk alle vinduer, men la ventilasjonsluker i vegger være åpne for å unngå fukt og dårlig inneklima.

9. Isoler rørene. Isolerte rør vil begrense energitapet fra vannrørene og redusere risikoen for at rørene sprekker. Du kam bruke mineralull eller cellegummi rørisolasjon til jobben.

10. Steng hovedstoppekrana. Skal du forlate hytta over lengre tid, bør du stenge hovedstoppekrana og la tappearmaturene stå i åpen posisjon. Fyll frostvæske i vannlåser og sluk. Da hindres frostsprengning og fordampning. Tomme vannlåser kan føre til at kloakkgass fra avløpet siver inn i hytta.

Glava Proff 34 er valget for deg som vil ha den beste standardisolasjonen i vegger, gulv eller tak. Med glassull som hovedingrediens, har produktet gode varme-, lyd- og brannisolerende egenskaper. Produktet kommer i komprimerte pakker ned til én femtedel av sin størrelse, som gjør det enkelt å frakte og bære på avsidesliggende hytter. Alle våre glassullprodukter lages med opptil 80 prosent resirkulert glass, som gamle vinduer, syltetøyglass og vinflasker.