Hopp til hovedinnhold
Solceller på taket fra Lindab

Ta bærekraftige valg til boligen

Du tenker kanskje at bærekraft kun er et ord politikere og representanter for store selskaper tar i sin munn, og at det ikke er spesielt relevant for deg som privatperson. Slik synes vi ikke du skal tenke – for dine valg som privatperson og forbruker kan nemlig spille en rolle i det store skiftet mot lavutslippssamfunnet.

Dine valg som privatperson kan spille en rolle

Ved å velge bærekraftige produkter og løsninger når du bygger ny bolig eller gjør forbedringer på en eksisterende, kan du faktisk bidra til at klimagassutslippene går ned og at miljøet skånes. Du kan for eksempel:

  • Gjøre boligen mer energieffektiv ved å etterisolere eller å investere i produkter som bidrar til lavere strømforbruk.
  • Bruke materialer produsert på en måte som ikke skader miljøet i verken produksjon, bruk eller etter endt levetid.
  • Produsere ren energi ved hjelp av solceller på taket.

Hva med å lage din egen energi?

Selv om de fleste er enige i at den mest miljøvennlige energien, er den energien du ikke bruker, kommer vi selvsagt ikke unna at det er behov for et visst energiforbruk i alle boliger. Noen typer energi er imidlertid bedre enn andre, og i dag finnes det gode muligheter for å produsere sin egen strøm ved hjelp av solceller på taket.

Solenergi er fornybar energi som kan bidra til myndighetenes ambisiøse mål om å redusere utslippene av drivhusgasser. Med solceller på taket produserer du ren elektrisitet uten utslipp av drivhusgasser, bidrar til forbedret energideklarasjon på huset ditt og tar oss et skritt videre på veien mot en renere planet for kommende generasjoner.

Velger du riktige produkter kan det til og med bli estetisk tiltalende. Lindab SolarRoof er eksempelvis en komplett pakkeløsning for deg som ønsker et bærekraftig og estetisk tiltalende tak, som samtidig gir huset ditt energi fra solen. Platene har integrerte solceller, og på litt avstand ser du dem nesten ikke. På deler av taket som ikke egner seg for strømproduksjon, kan du velge takpaneler uten integrerte solceller. Dermed får du en helhet som gjør at taket ser bra ut over det hele.

Løsningen er karbonnøytral innen to-tre år og kvalifiserer til støtte fra tilskuddsordninger. Da solcellene er ferdig montert på takplatene er monteringen dessuten svært rask og enkel.

Solceller integrert i taket fra Lindab

Solceller ferdig montert på takplatene. Foto: Lindab

Gjør noe med energiforbruket

Selv om vi i Norge bruker mest fornybar energi til oppvarming, er det likevel viktig å redusere energibehovet i både nye og eldre bygg, hvis ikke kan transformasjonen mot lavutslippssamfunnet blir svært kostbar for samfunnet på sikt. Den store mengden elektrisitet som i dag brukes til oppvarming, trenger vi nemlig til fremtidig elektrifisering i årene som kommer. Det er et viktig bidrag til å oppnå våre nasjonale mål for reduserte CO2 utslipp.