Hopp til hovedinnhold
Vinduer fra Lyssand Frekhaug

Spar energi med nye vinduer

Selv om vinduene i et vanlig hus bare utgjør 5-10% av den totale ytterflaten, kan de utgjøre mer enn 40% av varmetapet. Kvaliteten på glasset, størrelsen på vindusarealet, lufttettingen og isoleringen rundt vinduet avgjør hvor stort varmetapet er. Har du 2-lagsvinduer fra 80-tallet og bytter til gode 3-lags vinduer så kan du halvere varmetapet.

Vinduers varmeisolasjon måles i U-verdi, dette angir hvor mye energi (watt) som forsvinner gjennom 1m2 vindu ved 1 grads temperaturforskjell mellom ute og inne.

Hva sparer du?

Vinduer fra 80-tallet har en U-verdi på ca 2,4, bytter du til moderne 3-lags vinduer med en U-verdi på 0,8 så vil du spare ca 160Kwh pr m2 glass / pr år.

For en bolig på 150m2 så kan man tenke seg ca 30m2 glass og du vil da kunne spare 4800Kwh pr år,

Om strømprisen er 100øre pr Kwh så sparer du ca 4800,- i året, om den øker til 300øre pr Kwh så sparer du 14.400,- i året.

Vinduer fra Lyssand Frekhaug

Økt komfort

Synes du at det kommer en kald trekk fra vinduene så dreier det seg ofte om kaldras fra glasset, dette er kald luft som synker nedover og kan oppleves som trekk fordi det innerste glasset er kaldt. På moderne 3-lags glass er dette knapt merkbart i det hele tatt.

Med godt isolerte vinduer kan man faktisk også oppleve en annen problemstilling, fordi den varme luften inne i huset ikke slipper ut til det ytterste glasset så kan man oppleve dugg og rimdannelse på utsiden glasset. Dette er normalt i korte perioder om våren og høsten men vi anbefaler å bestille 3-lags glass med antidugg belegg der man ønsker å beholde utsikten.

Det er flere faktorer som påvirker varmetapet i en bolig og om du skanner QR koden så kan du selv sjekke hvor mye du kan spare på å bytte vinduer.

Energikalkulator fra Lyssand Frekhaug

Om det er noe annet du lurer på når du skal velge vindu, så kan det være smart å se denne korte videoen om valg av vindu:

Lyssand er opptatt av miljøet og jobber kontinuerlig med å redusere klimapåvirkningen til produktene de produserer. Ved hjelp av avanserte dataanalyser og lokale tiltak har de redusert strømforbruket pr produsert vindu med over 20% siden 2020. De har også kontinuerlige prosesser for å bytte komponenter som benyttes i produksjonen når mer miljøvennlige produkter blir tilgjengelig på markedet.

Men det aller viktigste er at de produserer vinduer som varer. De gir opp til 30 års garanti mot sopp og råte på vinduene deres.

Relaterte artikler

Planer om tilbygg eller renovering?

Planer om tilbygg eller renovering?

Skal du pusse opp et hus, eller har behov for tilbygg, påbygg, ombygging eller modernisering? Våre dyktige byggmestre i Mesterhus kan hjelpe deg med renovering av din bolig, både utvendig arbeid eller mindre oppussing av hus innendørs. Du har drømmen – vi tar jobben!