Hopp til hovedinnhold
Parkett fra Boen

Hvordan velge riktig gulv

Gulvet fremhever hjemmet ditt! Det er en av de største flatene i rommet og et bærende element for interiøret. Riktig valg av gulv kan derfor utgjøre forskjellen for å skape en helhetlig og personlig stil.

Et valg for mange år fremover

Når du skal velge gulv tar du et valg for mange år framover. Det finnes et stort utvalg gulv i ulike mønstre, strukturer, farger og prisklasser. Men hvilket gulv passer egentlig best til ditt behov? Gang, kjøkken og hobbyrom skal tradisjonelt tåle stor slitasje. Riper, vann og annet søl betyr at du bør velge et gulv som tåler litt juling, for eksempel laminat og vinyl. Begge materialene kommer i et bredt utvalg av farger, er enkelt å legge og har de senere årene fått en strøken, naturtro finish.

Laminatgulvet Grand Avenue Broadway fra BERRY ALLOC

Kjøkkengulvet kan få hard medfart, velg et gulv som tåler det! På bildet ser du laminatgulvet Grand Avenue Broadway fra Berry Alloc

Parkett og heltre er levende materialer som skaper atmosfære og avgir naturlig varme. Begge gulvtyper føles myke å gå på, og gir god romakustikk. Med parkett tar du dessuten naturen inn i huset og får et gulv preget av treets naturlige variasjoner. Disse kan forsterkes med mange typer behandlinger, blant annet børsting og håndskraping, noe som fremhever årringene i treet og gir gulvet struktur. Sagmerker og fasede kanter på bordene forsterker dette ytterligere. Parkett- og heltregulv passer typisk i stuer og soverom, men også på kjøkkenet.

Foto: Eik Sand Boen. Retningen på plankene gjør at rommet føles større

BOEN parkett

Bruksområder og slitestyrke

Ulike bruksområder har ulike behov når det kommer til gulv. Hvor gulvet skal ligge og hva slags slitasje det vil bli utsatt for, er viktige spørsmål du bør stille deg selv før du velger et nytt gulv. Er det mye trafikk? Utsatt for vannsøl eller annet søl? Har du dyr eller barn som kan forårsake ekstra slitasje? Da kan et slitesterkt alternativ som høytrykkslaminat være et godt valg. Høytrykkslaminat er uten sidestykke når det gjelder styrke, det tåler stor belastning og er meget motstandsdyktig mot riper og slitasje. Perfekt for en travel hverdag med mye aktivitet.

Laminatgulv kan være et godt valg i for eksempel kjøkken og gang. Vil du ha et 100% vannbestandig gulv som kan legges de fleste steder, bør du vurdere vinylgulv.

Parkett kan legges i alle rom i huset, unntatt badet og yttergangen. Husk at parkett er et naturmateriale, så du må ikke la ikke vann ligge og selvtørke på overflaten. Velger du en lakkert parkett blir gulvet enklere å vedlikeholde. Olje, derimot, får frem den fine strukturen og fibrene i treet og fremhever den naturlige fargen.

Farger og design spiller en stor rolle

Det er ingen tvil om at farger og design spiller en stor rolle når du skal velge ditt nye gulv, og det finnes utrolig mange valgmuligheter i dagens marked. Til sammen leverer våre leverandører faktisk flere hundre gulv med ulike farger, dekor og struktur. Bare innenfor høytrykksgulv leverer for eksempel Pergo over 60 forskjellige dekorer fordelt på 3 ulike serier. 

Så her er det virkelig noe for enhver smak og fritt frem for å velge en lys, mørk eller naturlig farge på gulvet. Hvilket valg du tar har en sterk innvirkning på hvordan rommet oppfattes. Et mørkt gulv “sluker” mye lys, men det gir også en følelse av varme og hygge. Et lyst tregulv reflekterer lyset og får rommet til å virke større.

Det fins mange fargemuligheter til gulvet / GRAND AVENUE NYHAVN - BERRY ALLOC

Det fins mange fargemuligheter til gulvet / GRAND AVENUE NYHAVN - BERRY ALLOC

En annen avgjørende faktor er hvordan treet er kuttet. Ulike typer parkett har forskjellige lengder, bredder og mønstre. Vi snakker blant annet om 1 -, 2- eller 3-stavs gulv og mønstrede parketter. Det er viktig å være klar over at gulvbordenes bredde, lengde og antall staver påvirker følelsen av plass i et rom. En tommelfingerregel er å velge 1-stavs- eller 2-stavsgulv til store rom og 3-stavs til mindre rom. Brede og lange bord er best egnet til store arealer, men husk at ingen regel kommer uten unntak!

Det er dessuten viktig å huske på at et gulv som regel ikke byttes ut alene, men som en del av å pusse opp et helt rom. Derfor bør du tenke over hvordan du vil at hele rommet skal se ut og hvilket uttrykk du vil skape. Det riktige gulvet vil understreke stilen din. Våre gulvleverandører har også tilbehøret som setter prikken over I-en, slik som fargetilpassede sokkel-/fotlister, trappeneser og t-lister som bidrar til en perfekt avslutning. Ved å bruke fotlister og trappeneser i samme materialet som gulvet får du en helhet i rommet, og fotlistene gjør at gulvet blir «dratt opp på veggen» slik at rommet føles større.

Hva slags vedlikehold kreves?

For et normalt hushold er ikke parkett mer krevende enn andre gulv når det kommer til vask og vedlikehold, og den generelle rengjøringen gjør du enkelt ved å støvsuge eller å ta et sveip over med moppen.

Her ser du flott Chaletino plank på 30 cm x 2,75m fra Boen.

Jo større og bredere gulvbordene er, desto mer ser man av mønsteret i treverket, her ser du flott Chaletino plank på 30 cm x 2,75m fra Boen. Et slikt gulv krever vanligvis ikke noe særlig mer vedlikehold enn andre. / BOEN

Enklest vedlikeholdet med lakkert parkett

Det enkleste vedlikeholdet får du ved å gå for en lakkert parkett. Lakken forsegler treoverflaten og gjør både renhold og vedlikehold enkelt. Bruk lite vann og et syntetisk vaskemiddel som ikke inneholder fett når du vasker. Unngå bruk av grønnsåpe da det etterlater en hinne som gjør at gulvet ser skittent ut over tid. Lakkert parkett trenger forresten ikke være skinnende blank - Boen leverer eksempelvis lakkert parkett med en ultramatt, naturlig og varm overflate. Visste du forresten at gulv med matt eller helmatt lakk er varmere å gå på enn gulv med blankere lakktyper?

Parkett som er oljet gir en naturlig matt glans og fremhever strukturen i treverket, det gjør gulvet godt og behagelig å gå på. Det trenger noe vedlikehold for å friske opp overflaten og legge på et nytt beskyttende lag. Dette gjøres enkelt med vedlikeholdsvoks, som også kan brukes punktvis på mer trafikkerte områder Oljede gulv bør rengjøres med såpe som inneholder fett.

Ønsker du et gulv som trenger minimalt med vedlikehold? Da er høytrykkslaminat et sikkert valg. Her får du et gulv som ser ut som ekte treverk, men som ikke trenger sliping eller olje. En fuktig klut eller mopp og litt vaskemiddel er alt du trenger for at gulvet skal se like fint ut år etter år.