Hopp til hovedinnhold

Hva koster det å bygge hus?

Spørsmålene er mange når du skal bygge hus: Hvor mye kommer drømmehuset til å koste totalt? Har vi råd til de løsningene vi ønsker? Hva vil banken si? Og hvorfor står det ikke bare en ferdig pris på nettsiden?

Drømmetomten er pekt ut, tanker om hvordan huset kommer til å se ut på tomten har kvernet i hodet, og du har kanskje begynt å sjekke ulike muligheter på nett og i et mangfold av huskataloger. Men hva koster det egentlig å bygge et hus?

Det er mange faktorer som bestemmer pris på ditt boligprosjekt, og det er flere grunner til at det kan være vanskelig å sette en konkret pris på et hus.

Ta kontakt med din nærmeste forhandler

Mesterhus består av 150 medlemsbedrifter over hele Norge. På grunn av lokale forhold, som for eksempel byggevarepriser, transportkostnader og arbeidskostnader, varierer prisene rundt om i landet. Siden våre bedrifter er selvstendige firma, får vi heller ikke lov til å utarbeide felles prislister, fordi det ansees av Konkurransetilsynet som prissamarbeid. Når det er sagt: Du skal selvfølgelig få informasjon om pris, men denne må altså komme fra vår byggmester i ditt område, som du kan kontakte her.

Prisen på en nyoppført bolig er også kompleks. Man kan oppgi veiledende priser, men det er viktig å vite at nær sagt alle prosjekter er unike. Hvilken tomt du ønsker å bygge på og hvilke tilvalg du ønsker, er eksempler på faktorer som avgjør din totale pris.

Dette påvirker prisen når du skal bygge hus

Vi har listet opp noen eksempler på faktorer som gjør at priser varierer fra prosjekt til prosjekt:

Tilvalg

Du vil alltid få mange valgmuligheter når det kommer til små og store detaljer i ditt nye hjem. Fliser, dusjløsning, gulv og alle de andre elementene som skaper et hjem må velges, og det er kanskje der du virkelig får alle muligheter til å sette ditt preg på sluttresultatet. Disse valgene er vanskelig å forutse før man har kommet litt ut i prosessen, og dette blir derfor også en ukjent faktor helt i startgropen av et potensielt nytt prosjekt.

  • Kjøkken: Når du skal velge kjøkken, er det en rekke ulike valg som må tas. Hvitevarer, benkeplater og innredning er eksempler på de større elementene som påvirker prisen når kjøkkenet skal utformes.
  • Baderom: Baderom er et annet eksempel på rom i det nye huset som har mange valg som vil påvirke sluttprisen. Dusjløsning og/eller badekar, toalett, servanter, fliser eller veggplater må velges, også her finnes det veldig mange ulike valgmuligheter.
  • Trapp: Dersom du skal bygge et hus som går over flere plan, er naturligvis valg av trapp viktig. Trapper blir levert i flere ulike typer materialer og ulik utforming både på trinn og rekkverk.
  • Oppvarming/inneklima: En god temperatur i alle årstider og et sunt inneklima er et viktig aspekt når du skal bygge ditt nye drømmehus. Her finnes det veldig mange ulike løsninger du kan velge mellom. Man kan ha et eller flere ildsteder, vannbåren varme, varmekabler og kanskje også en eller flere varmepumper.

Tomt

Det spiller en rolle du ønsker å bygge på flat tomt eller skråtomt. Omfang på gravearbeider og klargjøring av tomt for bygging vil være en vesentlig faktor å ta hensyn til når kostnadsoverslag skal utarbeides. Hvis man skal bygge hus selv, er prisen som regel oppgitt “over mur”, det vil si at alt arbeid på tomten kommer i tillegg til det man kan finne i en vanlig prisliste. Det er derfor viktig å snakke med en byggmester, og ikke bare se en prisliste.

Egne preferanser

Selv om man i utgangspunktet velger en husmodell fra vår katalog, har man stor frihet til selv å velge hvordan sluttresultatet vil bli. Man kan bygge det større eller mindre enn modellen, ha en annen planløsning og i det hele tatt velge selv hvordan huset skal se ut når det står nøkkelferdig. Slike faktorer har naturlig nok stor innvirkning på hva den totale prisen vil bli på deres optimale hus.

Kommunale avgifter

Kostnader forbundet med byggesøknad og tilkoblingsavgift er noen av de kommunale avgiftene som tilkommer. Kostnadene varierer ofte fra kommune til kommune.

Snakk med en av våre byggmestere

I tillegg til punktene nevnt over, er det naturlig nok flere større og mindre kostnader som til slutt avgjør hva husbygging koster. Vi i Mesterhus har forsøkt å sørge for at våre hus inneholder gode, men også økonomisk smarte løsninger.

Generelt sett har størrelsen på huset mye å si for prisen. Men har du forelsket deg i ett av våre større hus, og det ikke er økonomisk gjennomførbart, så snakk med en av våre byggmestere. Kanskje kan de ivareta det du likte i dette huset, i et mindre hus. Du skal uansett alltid føle deg trygg på at prisen du får fra oss er til å stole på. Sammen finner vi ut hva som skal til for å realisere ditt prosjekt og kommer frem til din nøyaktige totalpris.

Kontakt oss

Hva gjelder henvendelsen?

Din kontaktinformasjon

Hvor vil du bygge?

Hva kan vi hjelpe med?

Relaterte artikler

Ferdighus av høy kvalitet

Vi i Mesterhus har bygd hus i 50 år, og kan derfor svare deg på alle spørsmålene du måtte ha. Mange lurer blant annet på om vi bare bygger ferdighus? Her forklarer vi litt om hva som ligger i dette begrepet, og hva Mesterhus faktisk gjør.

Bygge en tomannsbolig

Det er mange faktorer du må ta hensyn til når du vurderer å bygge en ny bolig til deg og dine. Blant annet må huset passe med budsjettet du har, du skal føle deg trygg i byggeprosessen, og boligen skal helst passe med fremtidsplanene dine.

Har du tenkt på utleiedel?

Det finnes mange fordeler, både økonomiske og praktiske, med å ha egen utleiedel eller hybel i huset. Det som er avgjørende for mange er kanskje at det kan være med på å finansiere drømmehuset.