Hopp til hovedinnhold
Skyvedører fra Swedoor

6 gode råd når du skal velge innerdører

Innerdører er en viktig del av boligens stil og stemning. Når du velger nye dører, bør du naturligvis velge et design som passer til ditt hus eller hytte. La døren bli en del av interiøret, ikke bare et praktisk skille mellom to rom. Her er det fullt mulig å kombinere farger og former med ulike overflater, fyllinger, glass og karmløsning. Du kan også få dører med lydisolerende egenskaper, skyvedørsløsninger og et stort utvalg pardører.

Våre seks beste tips til deg som skal kjøpe nye innerdører er:

  1. Velg dørdesign som passer din bolig
  2. Velg rett dør etter rommets funksjon. Har du f.eks behov for å dempe støyen inn til et rom, bør du velge en støydempende dør.
  3. Velg håndtak– vurder også wc-vrider til toalett/bad
  4. Må du bytte hele karmen eller bare dørbladet? «Snap in»-hengsler ble standard på alle nye dører i 1972. Dette gjør at man kun trenger å bytte dørblad
  5. Bruk leverandørenes apper for å få hjelp om du er i tvil om hvilken dør som vil passe best til ditt hjem
  6. Velg en skyvedør om du har behov for å spare gulvplass

Flere muligheter

Har du god plass kan du vurdere innerdører med sidefelt eller tofløyede dører. Dette gir et herskapelig, luftig inntrykk og gir god romfølelse. De fleste innerdører kan bestilles som tofløyet dør, og flere av modellene har også tilpasset sidefelt i samme design.

Det fins også mange stiler å velge i. Velger du en glatt dør får du et stilrent inntrykk som passer i de fleste miljøer. I tillegg til fargede dører, kan du velge mellom lette slette eller kompakte dører med finert og lakkert overflate. Lakkert finer er en slitesterk overflate som varer i lang tid. Her har du mulighet til å velge noe som setter særpreg på din bolig. Det er mulig å bruke standard hvite karmer eller karmer laget med samme finér som dørbladet. Dører med finerte overflater kan leveres i ulike treslag og alle dørene er ferdig lakkerte som standard.

Sort skyvedør fra Swedoor

Velg en innerdør som passer til din stil og personlighet. Foto: Swedoor

Stable Nature white oak innerdør fra Swedoor

Stable Nature white oak. Foto: Swedoor

Spar gulvplass med skyvedører

Det fins flere muligheter enn bare en enkel dør som går ut i rommet. For å spare gulvplass kan du sette inn en skyvedør. Stort sett alle innerdører kan leveres som skyvedører, men husk å planlegge for det før veggen bygges.

Skyvedør for å spare plass / HARMONIE

De fleste innerdører kan også leveres som skyvedører, og da sparer du plass. Foto: Harmonie

Skyvedør fra Swedoor

Når du velger skyvedører får du utnyttet rommets areal maksimalt. Foto: Swedoor

Hvilken farge vil du ha på innerdørene?

Dører er kanskje detaljer når du bygger nytt eller pusser opp, men helheten ligger i detaljene. En ganske synlig detalj er fargen på døren. Siden hvitmalte dører kom på markedet, har fargen NCS S 0502-Y, også kalt bomull, vært standard. Dette gjelder også de fleste andre malte byggevarer.

En dør som går ton-i-ton med veggen gir et harmonisk utrykk / BYGG1

En dør som går ton-i-ton med veggen gir et harmonisk utrykk. Foto: BYGG 1

Vi har imidlertid lenge sett en stor økning i etterspørselen av dører og karmer i fargen klassisk hvit, som er en mer nøytral farge. Den kan trygt brukes opp mot alle fargetoner, mens bomull kan oppleves litt gulaktig.


Vil du gjøre noe helt annet, kan du vurdere svart. Det er kanskje ikke det første som slår deg når det blir snakk om dører, men det burde det kanskje være. Svart er helt klart den nye trendfargen, både hjemme og på hytta. Stadig flere velger svart kjøkken, vinduskarmer, VVS-artikler og dører. Svarte og klassisk hvite innerdører kan med fordel kombineres, for å myke opp eller lage kontrast. For å få et gjennomført resultat kan du også velge svarte dørvridere.

Glassdør inn til badet?

Bad og toalett er typiske rom der det kan være fint med litt ekstra lys, men det er samtidig ikke ønskelig med innsyn.

En innerdør med frostet glass lar lyset komme inn, samtidig som det hindrer innsyn / BYGG1

Hva med å lage spastemning hjemme? En innerdør med frostet glass lar lyset komme inn, samtidig som det hindrer innsyn. Foto: BYGG 1

Lenger sør i Europa har bruk av glassdører inn til bad vært brukt lenge. Nå begynner denne trenden å spre seg nordover. Badet vil føles utrolig mye større, friskere og mer luftig med en glassdør. Om du har vært på hotell i Norge i det siste, har du kanskje lagt merke til at glassdører inn til baderom også her hjemme har blitt stadig mer populært.

Det er i de fleste tilfeller ikke gjennomsiktig glass vi snakker om her, men som regel frostet glass. Frostet glass gir deg mye lys og god skjerming, ingen vil kunne se annet enn skygger på innsiden. Glasset er herdet, slik at sikkerheten er bevart.

Innerdører bra-bedre-best

Uttrykket «kvalitet tvers gjennom» kan tas helt bokstavelig når det dreier seg om dører. En lett dør har en pappkjerne og fungerer til rom der støydemping ikke er så viktig. Ønsker du derimot å dempe lyden i hjemmet, er det et smart valg å gå for en massiv dør i kombinasjon med karm med dempelist.

Hvit innerdør fra Swedoor

Foto: Swedoor

Når du skal velge dører, bør du også tenke litt på lyd. Du kan nemlig velge mellom bra-bedre-best når det kommer til innerdører. Vi anbefaler alltid å velge kompakt dør eller massiv dør. Dette for å oppnå god lydreduserende evne. Om du velger en kompakt dør med pakning oppnår du veldig god lydreduserende evne fremfor en lett formpresset dør. Velg kompakt eller massiv dør inn til rom du vet trenger mulighet til å stenge lyden ute. Dette kan for eksempel være soverom, toalett eller vaskerom.

Bra-bedre-best illustrasjon / HARMONIE

Illustrasjon. Foto: Harmonie

Relaterte artikler

Swedoor: Kvalitetsdører fra JELD-WEN Norge AS som kombinerer stil og funksjonalitet

Swedoor

Swedoor, en del av JELD-WEN Norge AS, er en anerkjent produsent av dører som har etablert seg som en pålitelig leverandør av kvalitetsprodukter.

4 tips før du skal bygge hus

4 tips før du skal bygge hus

Eli Karin og Ove har nettopp blitt eiere av FunkyFunkis, og har husbyggingsprosessen friskt i minnet. I den anledning har de fire konkrete tips til deg som ønsker å bygge hus, og hva som var viktigst for dem i prosessen. Se filmen under, eller les videre nedover.