Hopp til hovedinnhold
Tilpasset husmodell inspirert av Signatur-serien

Enebolig med særpreg

Da tømrermester Marius Unnli kom over den flotte tomten, så han straks potensialet for å bygge en moderne enebolig der. Seks måneder senere stod den spesialtegnede praktvillaen klar.

Ved påsketider startet byggeprosessen, og i god tid før jul ble det ferdige huset lagt ut for salg. Etterspørselen lot ikke vente på seg. Allerede før første visningsrunde var huset solgt til godt over takst.

- Tidligere stod det kun en gammel garasje her, men det var en flott tomt med mange muligheter. Siden dette er et svært attraktivt strøk for barnefamilier, hadde vi det som utgangspunkt da vi skulle tegne huset.

Byggmesteren fikk hjelp av Anne Gro Relbo hos Mesterhus Oslo, og i fellesskap spesialtegnet de huset med inspirasjon fra Mesterhus' populære Signatur-serie. En serie med moderne hus og planløsninger, som samtidig er svært bo-effektive.

- Det var også viktig å tegne et hus som utnyttet tomten maksimalt. I dette boligområdet er det en regel som sier at kun 20% av tomtens areal kan bebygges, og huset er spesialtilpasset tomten, forklarer Unnli.

Siden huset har et svært moderne og originalt utseende, tok han en nøye vurdering av de andre husene i området før søknaden om byggetillatelse ble sendt inn.

Portrett av Tømrermester Marius Unnli

- Dette er et svært fleksibelt hus som kan brukes på mange måter. Helt fra ungene er små til de flytter ut, og til den dagen du selv kanskje ønsker å flytte til en mindre leilighet. Det er rett og slett et gjennomtenkt hus som egner seg godt for mange livsfaser, konkluderer byggmester Marius Unnli hos tømrermesterfirmaet Lars Unnli AS.

- Dersom det bare hadde vært tradisjonelle hus i boligfeltet, ville det blitt vanskeligere å få et slikt hus godkjent av kommunen. Men her var det allerede en blanding av moderne og klassiske hus, og da pleier det å gå greit, forteller byggmesteren.

Tegningene ble da også godkjent på første forsøk, og ikke lenge etter var byggeprosessen i gang.

Tilpasset husmodell inspirert av Signatur-serien

Den originale fasaden med en slags S-form kombinerer spennende design med praktiske funksjoner, slik at både terrasse, garasje og deler av inngangspartiet får et lite overbygg.

Spennende fasade

Det nybygde huset med det unike designet har allerede fått en god del oppmerksomhet. Faktisk hender det at folk stopper opp for å ta bilde av det, kan Unnli fortelle.

- Fasaden har en slags S-form, slik som flere av husene i Signatur-serien. Den er ikke bare stilig å se på, den gir også terrassen, garasjen og deler av inngangspartiet et overbygg. Her har vi kombinert lekkert design med praktiske funksjoner, forklarer byggmesteren.

Utvendig har huset en miks av stående og liggende panel, samt en spennende glassveranda i front. Selve rekkverket består av hele glassplater, som sørger for at husets design kommer godt frem, samtidig som det ser eksklusivt ut.

- Mange funkishus har rene murfasader, og det er jeg som tømrermester ikke så glad i. Derfor er jeg veldig fornøyd med at Mesterhus nå tilbyr flere moderne hus, som i likhet med dette har treverk på fasaden - og takutstikk. En god del funkishus mangler det, og da blir fasaden fort stygg, forklarer Unnli.

Hvordan huset er plassert på tomta, er selvsagt heller ikke tilfeldig.

- På baksiden ligger det et gammelt hus som etter hvert kanskje blir revet, og da kommer det mest sannsynlig opp et nytt som vil skjerme for utsikten. Hvordan sollyset faller var også viktig for avgjørelsen. Vi la derfor fasaden ut mot veien. Slik huset ligger nå, får du hele kveldsola på terrassen.

Massevis av plass og muligheter

Den staselig eneboligen har totalt et bruksareal på hele 293 kvadratmeter, fordelt på tre etasjer. Her finner du også en integrert dobbelgarasje med egen inngang til entréen, slik at du kan gå tørrskodd rett inn i huset.

- Mange er ofte bekymret for om det stor nok plass i garasjen. Da ber jeg dem kjøre bilen inn når de er på visning, så kan de vurdere det selv. I dette huset er det god plass til det meste, også to biler i garasjen, garanterer Unnli.

Benytter du deg av hovedinngangen kommer du først inn i entréen, deretter til en gang som fører til tre mellomstore soverom. På dette planet befinner også det største av husets fire bad seg.

- Tanken var å gjøre det praktisk for en familie med små og mellomstore barn. Derfor har vi lagt det største badet i første etasje, med god plass til både dusj og badekar og kort vei fra barnerommene. Etter hvert ønsker kanskje eldstemann å flytte ned i den store og romslige kjellerstuen, før han eller hun flytter ut eller inn i hybelleiligheten på samme plan. Her er det mange muligheter for en stor familie.

Hybelen kan også leies ut og være en god inntektskilde, dersom man ønsker det.

- Å bygge et hus med egen utleiedel er veldig smart, siden det vil gi deg en fin ekstrainntekt per måned. Dersom hybelen i tillegg har et eget soverom, bad og inngang, slik som i dette huset, vil den være svært attraktiv å leie ut, tipser Unnli.

Siden huset ligger på en lett skrådd tomt, er inngangen til kjellerleiligheten bygd ned i terrenget på baksiden. Dermed oppfylles også kravet til egen rømningsvei. I tillegg har hybelen to utbygde lyskasser foran vinduene, for å slippe lys inn i underetasjen.

Stort allrom på øvre plan i huset.

Det store, åpne allrommet på øvre plan blir ekstra koselig med en lekker peis. Plasseringen sørger for at den er godt synlig fra flere soner i rommet. Enten du spiser middag med familien, eller slapper av i sofaen.

Husets hjerte og samlingssted befinner seg i toppetasjen

Et stort, åpent og luftig allrom binder sammen kjøkkenet, spiseplassen og stuen med peis. Rommet har en lett skrådd himling, noe som øker romfølelsen ytterligere.

- Vi ser en økende etterspørsel etter åpne romløsninger og store vinduer, som slipper mye lys inn og gir godt utsyn. Samtidig som behovet for store tv-stuer stadig blir mindre. I dag ser vi jo mer på alle andre skjermer enn tv-skjermen, noe som også avspeiler seg i folks ønsker. Et stort kjøkken med plass til stort spisebord har blitt viktigere for mange, forklarer byggmesteren.

Fra stuekroken i hjørnet er det utgang til den overbygd terrassen. Det er det også fra det store foreldresoverommet. Veien til en morgenkaffe på terrassen er med andre ord både kort og fristende, og soverommet har i tillegg eget bad.

- På dette hovedplanet har du egentlig alt du trenger, og så kan ungene boltre seg i første eller kjelleretasjen ved behov. Her er det rom for de fleste aktiviteter, både felles og hver for seg, avslutter Unnli.

Gulvene i 1. og 2. etasje er lagt med en-stavs eikeparkett, noe som skaper en fin rød tråd gjennom huset. Sigdal-kjøkkenet har også fronter i sort-beiset eik, det samme med servantskapene på de fire badene.

Marius Unnli driver tømrermester­firmaet Lars Unnli AS sammen med sin far

I tillegg til å bygge Mesterhus-boliger, kjøper de også tomter til å oppføre hus på, for så å legge ut for salg.

Gulvene i hele underetasjen, entreen i 1. etasje og alle baderommene er lagt med keramiske fliser. Disse er i et ekstra stort format, 60 x 60 centimeter, som byggmester Unnli forteller det er en økt etterspørsel etter.

Foreldresoverommet på øvre plan har både egen utgang til hjørneterrassen, samt tilgang på eget bad. Alle rom, baderommene inkludert, har forskjellige nyanser av grått på veggene. Kort vei fra barnerom til bad er dessuten en stor fordel.

Den unike fasaden får et helt annet uttrykk på kveldstid.

Integrerte downlights sørger for en fin og stemningsfull belysning, både på den trivelige og overbygde hjørneterrassen, over garasjen og selve inngangspartiet.